មិននឹកស្មានថាស្រាក៏មានប្រយោជន៍សំរាប់សុខភាពដែរ...
ការទទួលទានស្រាល្មមអាចកាត់បន្ថយអត្រាកើតជម្ងឺរលាកសន្លាក់ឆ្អឹង
យោងតាម ការសិក្សាថ្មីមួយបានឱ្យដឹងថា ការទទួលទានស្រាល្មមអាចកាត់បន្ថយអត្រាកើតជម្ងឺសន្លាក់ឆ្អឹង និងការវិវត្តរបស់ជម្ងឺនេះ ។
ក្រុម អ្នកស្រាវជ្រាវស្វ៊ីសបានតាមដានមនុស្សពេញវ័យ ២៩០០នាក់ ដែលមានជម្ងឺរលាកសន្លាក់ឆ្អឹង ហើយបានរកឃើញថា អ្នកទទួលទានស្រាតិចតួចរហូតដល់ល្មមមានការវិវត្តជម្ងឺខូចសន្លាក់ ឆ្អឹងតិចតួច បើប្រៀបធៀបជាមួយអ្នកដែលមិនទទយលទានស្រាសោះ ។
ប៉ុន្តែអ្នកទទួលទានស្រាច្រើនពេកមានការវិវត្តជម្ងឺរលាកសន្លាក់ឆ្អឹងខ្លាំងទៅវិញ ។
លទ្ធផល ដែលបានរាយការណ៍នៅក្នុងទិនានុប្បវត្តិឈ្មោះ Arthritis and Rheumatism គឺផ្អែកទៅលើភស្ដុតាងដែលបានមកពីការឆ្លុះកាំរស្មីអ៊ិច (X-Ray) អំពីការខូចសន្លាក់ឆ្អឹងរបស់អ្នកជម្ងឺ និងការវិវត្តរបស់វានៅក្នុងរយៈពេលជាមធ្យម ៤ឆ្នាំ ។
ការសិក្សា នេះដែលបានធ្វើឡើងនៅសាកលវិទ្យាល័យ Hospital of Geneva ធ្វើឡើងដំណាលគ្នានឹងការស្រាវជ្រាវលើសត្វពាហនៈកាលពីលើកមុន ដែលលើកឡើងថាស្រាអាចជួយទប់ស្កាត់ជម្ងឺរលាកសន្លាក់ដោយកាត់បន្ថយ ការហើមរលាក ។
វេជ្ជបណ្ឌិត ហ្វ៊ីន បាននិយាយថា ចាំបាច់ត្រូវធ្វើការសិក្សាបន្ថែមទៀតដើម្បីបញ្ជាក់ថាតើការទទួលទាន ស្រាល្មមដោយខ្លួនឯងអាចកាត់បន្ថយការវិវត្តរបស់ជម្ងឺរលាកសន្លាក់ ឆ្អឹងមែនឬយ៉ាងណា ។
ការសិក្សានេះ ក៏បានរកឃើញផងដែរថា ទំនាក់ទំនងរវាងការទទួលទានស្រា និងការវិវត្តរបស់ជម្ងឺរលាកសន្លាក់ឆ្អឹងនៅក្នុងចំណោមបុរស គឺច្បាស់ជាងស្ត្រី ។
វេជ្ជបណ្ឌិត ហ៊្វីន បាននិយាយថា គេមិនរំពឹងថា មានភាពខុសគ្នាដោយសារភេទនោះទេ ប៉ុន្តែលទ្ធភាពមួយនៅពីក្រោយវាអាចជាភាពខុសគ្នាទូទៅនូវបរិមាណ ស្រារវាងបុរស និងស្ត្រី ។
បុរស ប្រហែល ២៧ភាគរយ នៅក្នុងការសិក្សានេះបាននិយាយថា ពួកគេទទួលទានស្រាមួយកែវក្នុងមួយថ្ងៃ បើប្រៀបធៀបនឹងស្ត្រីតែ ១៤ភាគរយប៉ុណ្ណោះ ។
ការរកឃើញនេះ ក៏ស្នើឱ្យអ្នកដែលមានជម្ងឺរលាកសន្លាក់ឆ្អឹង ដែលទទួលទានស្រាល្មមនោះ មិនគួរត្រូវបានលើកទឹកចិត្តឱ្យឈប់ទេ ។
យោងតាម ការសិក្សាថ្មីមួយបានឱ្យដឹងថា ការទទួលទានស្រាល្មមអាចកាត់បន្ថយអត្រាកើតជម្ងឺសន្លាក់ឆ្អឹង និងការវិវត្តរបស់ជម្ងឺនេះ ។
ក្រុម អ្នកស្រាវជ្រាវស្វ៊ីសបានតាមដានមនុស្សពេញវ័យ ២៩០០នាក់ ដែលមានជម្ងឺរលាកសន្លាក់ឆ្អឹង ហើយបានរកឃើញថា អ្នកទទួលទានស្រាតិចតួចរហូតដល់ល្មមមានការវិវត្តជម្ងឺខូចសន្លាក់ ឆ្អឹងតិចតួច បើប្រៀបធៀបជាមួយអ្នកដែលមិនទទយលទានស្រាសោះ ។
ប៉ុន្តែអ្នកទទួលទានស្រាច្រើនពេកមានការវិវត្តជម្ងឺរលាកសន្លាក់ឆ្អឹងខ្លាំងទៅវិញ ។
លទ្ធផល ដែលបានរាយការណ៍នៅក្នុងទិនានុប្បវត្តិឈ្មោះ Arthritis and Rheumatism គឺផ្អែកទៅលើភស្ដុតាងដែលបានមកពីការឆ្លុះកាំរស្មីអ៊ិច (X-Ray) អំពីការខូចសន្លាក់ឆ្អឹងរបស់អ្នកជម្ងឺ និងការវិវត្តរបស់វានៅក្នុងរយៈពេលជាមធ្យម ៤ឆ្នាំ ។
ការសិក្សា នេះដែលបានធ្វើឡើងនៅសាកលវិទ្យាល័យ Hospital of Geneva ធ្វើឡើងដំណាលគ្នានឹងការស្រាវជ្រាវលើសត្វពាហនៈកាលពីលើកមុន ដែលលើកឡើងថាស្រាអាចជួយទប់ស្កាត់ជម្ងឺរលាកសន្លាក់ដោយកាត់បន្ថយ ការហើមរលាក ។
វេជ្ជបណ្ឌិត ហ្វ៊ីន បាននិយាយថា ចាំបាច់ត្រូវធ្វើការសិក្សាបន្ថែមទៀតដើម្បីបញ្ជាក់ថាតើការទទួលទាន ស្រាល្មមដោយខ្លួនឯងអាចកាត់បន្ថយការវិវត្តរបស់ជម្ងឺរលាកសន្លាក់ ឆ្អឹងមែនឬយ៉ាងណា ។
ការសិក្សានេះ ក៏បានរកឃើញផងដែរថា ទំនាក់ទំនងរវាងការទទួលទានស្រា និងការវិវត្តរបស់ជម្ងឺរលាកសន្លាក់ឆ្អឹងនៅក្នុងចំណោមបុរស គឺច្បាស់ជាងស្ត្រី ។
វេជ្ជបណ្ឌិត ហ៊្វីន បាននិយាយថា គេមិនរំពឹងថា មានភាពខុសគ្នាដោយសារភេទនោះទេ ប៉ុន្តែលទ្ធភាពមួយនៅពីក្រោយវាអាចជាភាពខុសគ្នាទូទៅនូវបរិមាណ ស្រារវាងបុរស និងស្ត្រី ។
បុរស ប្រហែល ២៧ភាគរយ នៅក្នុងការសិក្សានេះបាននិយាយថា ពួកគេទទួលទានស្រាមួយកែវក្នុងមួយថ្ងៃ បើប្រៀបធៀបនឹងស្ត្រីតែ ១៤ភាគរយប៉ុណ្ណោះ ។
ការរកឃើញនេះ ក៏ស្នើឱ្យអ្នកដែលមានជម្ងឺរលាកសន្លាក់ឆ្អឹង ដែលទទួលទានស្រាល្មមនោះ មិនគួរត្រូវបានលើកទឹកចិត្តឱ្យឈប់ទេ ។
No comments: